Σχολικό Έτος 2021-22

Ώρα

Ενημέρωση


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

sid2015 saferinternetgr logo

Who's Online

Έχουμε 2 επισκέπτες συνδεδεμένους

6 Μαρτίου

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού

 6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Η μέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή ευαισθητοποίησης, για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς όλης της χώρας,  ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

    Η υπεύθυνη του Σχολείου μας για τη σχολική βία , κ. Κελενίδου Παρθένα, μίλησε στους μαθητές μας για το φαινόμενο της σχολικής βίας και τις διαστάσεις του, τονίζοντας ότι τελικά θύτες και θύματα απομονώνται και στο Σχολείο πρέπει όλοι οι μαθητές να αισθάνονται ασφάλεια.

   Στη συνέχεια οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης παρουσίασαν τις αφίσες που φιλοτέχνησαν στα πλαίσια του διαγωνισμού "+δημιουργώ", για το Παρατηρητήριο της Σχολικής Βίας.

Οι μαθητές μας τόνισαν:

Θωρακίζουμε το Σχολείο και τη ζωή μας με:

αγάπη, συνεργασία, αλληλοσεβασμό, κατανόηση, θετική σκέψη, κουβέντα, ενσυναίσθηση, ομάδα, φιλία, στήριξη, αντίδραση

για να διώξουμε:

την ξενοφοβία, τις απειλές, την υπερβολική κριτική, τα χτυπήματα, την κοροϊδία, το σαρκασμό, την απομόνωση, τη διάδοση φημών

 

viaanigif

Τι είναι όμως η σχολική βία;

  Η σχολική βία και επιθετικότητα, διεθνώς, ονομάζεται «bullying», που σημαίνει την επικράτηση του δυνατότερου στον ασθενέστερο μέσω της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για την περιγραφή αρκετών αρνητικών τύπων συμπεριφοράς από ένα απλό πείραγμα και την αδιαφορία μέχρι πολύ σοβαρές επιθέσεις και καταχρήσεις (π.χ. λεκτική επίθεση, ελαφριά κτυπήματα, σπρωξίματα, προσβλητικές χειρονομίες, απειλές, διάδοση φημών, σαρκασμός, κλοπή προσωπικών αντικειμένων, σκληρές πράξεις που μπορούν να είναι πολύ καταστρεπτικές, κοινωνική απομόνωση και σκόπιμος αποκλεισμός από την ομάδα). Η μορφή που εκδηλώνεται το bullying μπορεί να είναι σωματική, λεκτική ή συναισθηματική-κοινωνική.

Θύτες - Θύματα

Οι θύτες (bullies όπως έχουν ονομαστεί) θέλουν να αισθάνονται ισχυροί, να επιβεβαιώνουν τη δύναμη τους, γι? αυτό όταν κακομεταχειρίζονται τους άλλους αισθάνονται ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Επίσης δικαιολογούν τις ενέργειες τους με τον ισχυρισμό ότι για αυτές τούς προκάλεσαν τα ίδια τα θύματα. Είναι αντιδραστικοί, αντικοινωνικοί και οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν το διαχειρίζονται με βιαιότητα. Επιπρόσθετα έχουν τη τάση να παραβαίνουν τους σχολικούς κανόνες. Συνήθως είναι άτομα που προέρχονται από οικογένειες όπου παρατηρείται σωματική κακοποίηση και παραμέληση.

   Αντίθετα τα θύματα των bullies είναι ήσυχοι, ευαίσθητοι, αγχώδεις και ανασφαλείς μαθητές, που σπάνια αμύνονται ή αντεπιτίθενται σε αυτές τις προσβολές. Στις πλείστες περιπτώσεις είναι πιο αδύναμοι, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, από τους συνομήλικους τους και διακατέχονται από συναισθήματα απόρριψης και καταδίωξης.

   Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας στο σχολείο, ενώ τα θύματα αλλά και οι θύτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν φίλους, μαθησιακές δυσκολίες ή αποτυχίες στο σχολείο, αισθάνονται μοναξιά και υιοθετούν προβληματικές συμπεριφορές