Σχολικό Έτος 2021-22

Ώρα

Ενημέρωση


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

sid2015 saferinternetgr logo

Who's Online

Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους

Εγκαίνια Έκθεσης

Τελετή Εγκαινίων Έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων του Σιατιστινού συλλέκτη  Αθ. Σπύρου

Σήμερα Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα τελετών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών κειμηλίων του Σιατιστινού συλλέκτη Αθ. Σπύρου με τίτλο:

"Τ' αντρειωμένου τ' άρματα

δοξαστικά στολίδια

της κόρης τζοβαΐρια".

Την τελετή εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος,  οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Αλέξιος, π. Βασίλειος και π. Νέστορας, ο αντιδήμαρχος Βοΐου κ. Λ. Γκερεχτές. Επίσης ο πρόεδρος της Βοϊακής Εστίας κ. Γ Παπαδόπουλος, η αντιπρόεδρος της Βοϊακής Εστίας και πρώην πρόεδρος του Βαφοπούλειου Ιδρύματος κ. Θ. Λειψιστινού, ο Σχολικός Σύμβουλος 5ης εκπ/κης Περιφέρειας κ. Ι. Παπαδέλης, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό,  ο πρόεδρος Δυτικομακεδονικών Σωματείων και εκπρόσωπος της Μακεδονικής Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας κ. Γ. Γιαννούλης, ο Σιατιστινός ευεργέτης κ. Κ. Παπανικολάου, η Δ/ντρια της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης "Μανούσεια" κ. Α. Μποσταντζή, ο υποδ/ντής του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας κ. Θ. Θεοδωρόπουλος, ο κ. Γ. Φίλιος, ο κ. Α. Δάρδας και εκπρόσωποι των συλλόγων: "Μαρκίδες Πούλιου", "Φιλίππων Φυσιολατρών", Εθελοντικής Δράσης Πολιτών, Ορειβατικού Συλλόγου, Αμπελουργών "Άγιος Τρύφωνας" και πολλοί Σιατιστινοί.

Ο Δ/ντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου ευχαριστήσε το συλλέκτη για την τιμή που έγινε στο Σχολείο με την  αποδοχή της πρότασης να εκθέσει τα μοναδικά κομμάτια της συλλογής του στο χώρο του σχολείου και αναφέρθηκε στο βιογραφικό του κ. Σπύρου. Στη συνέχεια ο συλλέκτης αναφέρθηκε για το ξεκίνημα της συλλογής ιστορικών κειμηλίων, λέγοντας πως η "μαγιά" της συλλογής του ήταν τα οικογενειακά κειμήλια, αφού ο κ. Σπύρου κατάγεται από της πιο παλιές οικογένειες της Σιάτιστας. Η κ. Λειψιστινού στο χαιρετισμό της, απευθυνόμενη στο κ. Σπύρου είπε "Σάκη, το όνειρό σου έγινε πραγματικότητα,  Να εκθέσεις στη γενέτειρά σου", γνωρίζοντας το πόθο του συλλέκτη να γίνει η ιδιαίτερη του πατρίδα κοινωνός της μοναδικής του συλλογής. Τελειώνοντας συγχάρηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο που αντιλήφθηκε την μεγάλη αξία της σύλλογής του κ. Σπύρου και οργάνωσε την παρούσα έκθεση.

Στη συνέχεια, ο κ. Σπύρου με ενθουσιασμό ξενάγησε ακούραστα ο ίδιος τους συντοπίτες του στο χώρο της έκθεσης παρουσιάζοντας τα μοναδικά  αυτά εκθέματα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μια εβδομάδα (30 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου). Θα είναι ανοιχτή πρωί (9:00-13:00) και απόγευμα (17:00-21:00). Κάθε απόγευμα θα πραγματοποιούνται και διάφορες εκδηλώσεις στο χώρο της έκθεσης.

1hanigif