Σχολικό Έτος 2017-18

Ώρα

Ημερολόγιο

Εικόνες του Σχολείου

bibliothiki.JPG

Αγγλικά

agglika

H Πόλη μας

p4280187.png

Ενημέρωση


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

sid2015 saferinternetgr logo

Πληροφορίες

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 138237

Who's Online

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αρχική σελίδα Γιορτές Απελευθέρωση Σιάτιστας

Απελευθέρωση Σιάτιστας

   Η πρώτη σύγκρουση έγινε στο βουνό Γκραντίστι και ήταν αιματηρή. Εδώ πέφτουν ηρωικά ο κρητικός δάσκαλος Φιωτάκης, ο αρχηγός Καπιτσίνης, ο εύελπις Παπαδόπετρος και τραυματίζεται βαριά ο Σιατιστινός  Ηρακλής   Γκιουλέκας. Το βουνό Γκραντίστι  με το υπ? αριθ. 483/69 Β.Δ. ονομάστηκε Καπιτσίνη.


   Ένα απόσπασμα τουρκικό που κατευθύνθηκε προς τα υψώματα του Κωντσκού για να πλευρίσει τις ελληνικές δυνάμεις χτυπήθηκε από τους Κωντσιώτες και τον καπετάν Γύπαρη και αναγκάστηκε να υποχωρήσει. 

 

   Η μάχη φούντωνε και το πυροβολικό των Τούρκων έριχνε τις βολές του κοντά στα προχώματα των Ελλήνων, ώσπου άρχισαν να βροντούν οι αλλεπάλληλες κανονιές του Κλαδά. Το ηθικό των Ελλήνων  μαχητών στο άκουσμα των  ελληνικών τηλεβόλων αναπτερώνεται. Η ορμή τους από όλα τα σημεία του μετώπου είναι εκπληκτική.

 

   Τώρα άλλοι με  εφ? όπλου λόγχη, άλλοι με μαχαίρια και φωνές κατατροπώνουν τον εχθρό και τον αποδεκατίζουν. Όσοι από τους Τούρκους σώθηκαν έφυγαν πανικόβλητοι, έχοντας για προστάτες την ομίχλη και το νύχτωμα, που τους κάλυπταν την υποχώρηση προς τη Βρογγίστα και τη Λιαψίστα.

 

Η συμβολή των Κρητών στη μάχη της Σιάτιστας υπήρξε μεγάλη. Πολλά από τα τέκνα της εθελοντικά  είχαν προστρέξει στην αγωνιζόμενη Μακεδονία, όπου εξετέλεσαν πιστά και αθόρυβα το καθήκον τους.

Η μάχη εκείνη υπήρξε πολύ φονική. 400 νεκρούς  και τραυματίες είχαν οι Τούρκοι, ενώ εμείς είχαμε 70 νεκρούς. Την επόμενη της μάχης ημέρα η Σιάτιστα έθαψε με τιμές τους νεκρούς της.


πηγή: Siatistanews.gr  Γ. Μπόντας

 

  

 

 

 

2.jpg