Σχολικό Έτος 2021-22

Ώρα

Ενημέρωση


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

sid2015 saferinternetgr logo

Who's Online

Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους

ERASMUS+KA1

2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας Βερολίνο

                          ICT as a tool for a Student-Centered Classroom     

Κατά το διάστημα 18 - 23 Απριλίου 2022 οι εκπαιδευτικοί Γκόγκου Αναστασία ΠΕ 06 και Σαμαρά Ζωή ΠΕ 70, εκπροσωπώντας το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας, συμμετείχαν στην 3η κατά σειρά κινητικότητα του σχολείου μας που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Εκεί οι εκπαιδευτικοί μας παρακολούθησαν σεμινάριo στο Europass Teacher Academy, σχετικό με το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν και να εφαρμοστούν οι Νέες Τεχνολογίες εποικοδομητικά για τη δημιουργία ενός μαθητοκεντρικού μοντέλου μάθησης.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Την 1η ημέρα του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τη χώρα, τον τόπο και το σχολείο τους και κατέθεσαν εμπειρίες και σκέψεις για τις μεθόδους της εκπαιδευτικής διαδικασίας που εφαρμόζουν. Ακολούθησε ένα παιχνίδι παρατήρησης και γνωριμίας "The Picasso Game: Draw a face". Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της χρήσης της πλατφόρμας - λευκού πίνακα Miro.com και της θεωρίας VARK (Visual, Aural, Read/Write, Kinestetic) του Neil Fleming με το σχετικό ερωτηματολόγιο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών στο σχεδιασμό και στην αξιοποίηση των κατάλληλων κατά περίπτωση εργαλείων μάθησης.

Την επόμενη ημέρα προηγήθηκε των μαθημάτων ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Βερολίνου: Πύλη του Βραδεμβούργου, Μνημείο του Ολοκαυτώματος, Μουσείο της Τοπογραφίας του Τρόμου, Μνημείο για τα θύματα του Άγνωστου Ολοκαυτώματος . Το θέμα του σεμιναρίου της ίδιας ημέρας αφορούσε σε ιστοσελίδες αναζήτησης ήχων, μουσικής, εικόνων και βίντεο για αξιοποίηση: Bensound.com, Freesound, Pexels.com και στα Πνευματικά Δικαιώματα του Δημιουργού (Creative Commons).

Στο 3ο μάθημα του σεμιναρίου παρουσιάστηκε το μοντέλο μάθησης του Bloom και της Ανεστραμμένης Τάξης (Flipped Classroom), η ανάπτυξη δεξιοτήτων (hard and soft skills), στρατηγικές σύνδεσης οπτικού ερεθίσματος και σκέψης Vtshome.org, εργαλεία ήχου και βίντεο Screencast-o-matic.com, διαδραστικών βίντεο Edpuzzle, και πλατφόρμες ασύγχρονης μάθησης Edmodo, Classdojo.

Στο 4ο μέρος του σεμιναρίου έγινε επεξεργασία εργαλείων παρουσίασης mentimenter, διαγνωστικής αξιολόγησης, διαδραστικών quizzes Socrative και της μεθόδου Jigsaw Technique.

Το θέμα του τελευταίου μαθήματος του σεμιναρίου ήταν σχετικό με τη δημιουργία ψηφιακού βιβλίου ως μέσου παρουσίασης, μέσα από διάφορες εφαρμογές Flipbook.

Τα μαθήματα του σεμιναρίου στο σύνολό τους ήταν εργαστηριακά και κρίνονταν αναγκαία η εφαρμογή των εργαλείων σε ομαδικές δραστηριότητες των επιμορφούμενων για την κατανόησή τους. Τονίστηκε από τους επιμορφωτές η αξία της έλλογης χρήσης τους σε επίπεδο τάξης.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Potsdam και ξενάγηση στο παλάτι Sanssouci του βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκου Β΄ , ο οποίος έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής του τη μελέτη των επιστημών του ανθρώπου, τη λογοτεχνία, την ανάπτυξη των τεχνών και την επαφή με τη φύση.