Σχολικό Έτος 2021-22

Ώρα

Ενημέρωση


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

sid2015 saferinternetgr logo

Who's Online

Έχουμε 4 επισκέπτες συνδεδεμένους

ERASMUS + KA1

Επιτόπια Παρακολούθηση Διδασκαλίας (job shadowing) στο πλαίσιο Erasmus+ ΚΑ1 σε Δημοτικό Σχολείο της Βαρσοβίας

 

   Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+KA1 με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες, Νέες Προκλήσεις, Καινοτόμες Ευρωπαϊκές Πρακτικές», πραγματοποίησε τη δεύτερη κινητικότητά του στην Πολωνία, στο διάστημα 4 Απριλίου έως 8 Απριλίου 2022. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, Καραμπέρης Μιχαήλ και Λέγκου Αναστασία, επισκέφτηκαν το Zalesie Gorne, προάστιο της Βαρσοβίας, και παρακολούθησαν 10 διδασκαλίες στο σχολικό συγκρότημα Szkola Podstawowa. Το σχολείο Υποδοχής στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και νεόδμητο κτίριο, αποτελούμενο από μαθητές ηλικίας από 6 ως και 14 χρονών. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Λετονία και τη Φινλανδία.

   Το πρόγραμμα ERASMUS+KA1 έχει σαν στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη εξοικείωσή τους με άλλες ευρωπαϊκές κουλτούρες, την εμβάθυνση στην ευρωπαϊκή ιστορία, την επαφή τους με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα και τη βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων στη γλώσσα επικοινωνίας.

   Τη Δευτέρα 4/4/2022, πραγματοποιήθηκε γιορτή υποδοχής στην αίθουσα εκδηλώσεων – προβολών, με τραγούδια και χορούς των φιλοξενούμενων χωρών. Προς τιμήν της Ελλάδας ακούστηκε το τραγούδι «Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ», στα ελληνικά. Ακολούθησε προβολή του προγράμματος, «Παρασκευάζω φαγητά με τους παππούδες μου», με βιντεάκια αναρτημένα στο You Τube. Στη συνέχεια, στο μάθημα της Πληροφορικής, έγινε υποδειγματική παρουσίαση δημιουργίας κολλάζ εικόνων, στον προσωπικό υπολογιστή του κάθε μαθητή. Η επόμενη διδασκαλία ήταν στην αίθουσα ρομποτικής, όπου οι μαθητές με τη χρήση tablet έδιναν εντολές να κινηθούν τα ρομποτάκια πάνω σε ειδικές επιφάνειες επιδαπέδιου παζλ.

   Την Τρίτη 5/4/2022, στο μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας, με τη βοήθεια διαδραστικού πίνακα, πραγματοποιήθηκε διαθεματική προσέγγιση της πόλης του Λονδίνου. Η επόμενη παρακολούθηση έγινε στο μάθημα των Μαθηματικών, στην ενότητα «Εισαγωγή στα κλάσματα», με τη βοήθεια προγράμματος στον διαδραστικό πίνακα. Ακολούθησε επίσκεψη στον «Βοτανικό Κήπο» όπου υπάρχουν φυτά από όλες τις ηπείρους. Επίσης έγινε υποδοχή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στο Δημαρχείο του Δήμου Piaseczno.

   Την Τετάρτη 6/4/2022, περιήγηση και ξενάγηση στη Βαρσοβία. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις: στο πάρκο με το άγαλμα του μεγάλου μουσουργού Σοπέν και αναφορά στη ζωή του από ξεναγό, στον εξωτερικό χώρο του θερινού ανακτόρου(παλάτι των πορτοκαλιών) και στον ξενώνα των Πολωνών αυτοκρατόρων(1795-1915 Πρώσοι, Ρώσοι, Αυστριακοί), στην παλιά πόλη με το ανακατασκευασμένο παλάτι, που καταστράφηκε από τους Γερμανούς, και στην οροφή της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, που διαμορφώθηκε σε πάρκο, με θέα από ψηλά, το Εθνικό Στάδιο και τον ποταμό Βιστούλα.

   Την Πέμπτη 7/4/2022, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν διδασκαλία Ρομποτικής σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε έξι ομάδες των τεσσάρων ατόμων, παίρνοντας εξαρτήματα από κουτιά LEGO, συναρμολογούσαν ρομποτάκια και τα έθεταν σε κίνηση με τη βοήθεια του προγράμματος LEGO.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ανακατασκευασμένο πολωνικό κάστρο του μεσαίωνα, που κατέστρεψαν Σουηδοί επιδρομείς και σε εργοστάσιο παραγωγής χυμών, με επίδειξη παρασκευής χυμού μήλων. Η Πολωνία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην παραγωγή μήλων, με ετήσια παραγωγή τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων.

   Την Παρασκευή 8/4/2022, ολοκληρώθηκαν οι παρακολουθήσεις διδασκαλίας με το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας, για μαθητές Α’ Γυμνασίου. Η παρουσίαση του μαθήματος έγινε με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα από τη δασκάλα ενώ οι μαθητές απαντούσαν προφορικά. Το καινοτόμο στο συγκεκριμένο μάθημα ήταν η εμπέδωση, η οποία, μετά από προτροπή της δασκάλας, έγινε με τη χρήση smartphones, που είχε ο κάθε μαθητής στην τσάντα του απενεργοποιημένο.

   Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε παρακείμενο σχολείο(οικοδομημένο προ τριετίας), με πλουσιότατο τεχνικό εξοπλισμό, και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της περιοχής, που στεγάζεται στον χώρο του σχολείου. Στη σχολική ζωή της Πολωνίας η βιβλιοθήκη έχει ενεργό ρόλο.

   Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, στα πλαίσια της κινητικότητας, είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής, καθώς και με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, μετά το πέρας της παρακολούθησης των διδασκαλιών, καθημερινά.

 Η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας ευχαριστεί θερμά το Δημοτικό Σχολείο Zalesie Gorne της Βαρσοβίας(σχολείο υποδοχής), για την άψογη φιλοξενία.


            1

         2

        3