Σχολικό Έτος 2017-18

Ώρα

Ημερολόγιο

Εικόνες του Σχολείου

gymnastirio.jpg

Αγγλικά

agglika

H Πόλη μας

siatista.png

Ενημέρωση


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

sid2015 saferinternetgr logo

Πληροφορίες

Εμφανίσεις Περιεχομένου : 138187

Who's Online

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αρχική σελίδα Γιορτές 28 η Οκτωβρίου 2017

28 η Οκτωβρίου 2017

Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν το πρωί της 28ης Οκτωβρίου έλεγε: «Από της 5ης και τριάντα πρωινής σήμερον ο εχθρός προσβάλλει τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αι ημέτερα δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους.» Αυτή ήταν και η επίσημη αναγγελία της εμπλοκής της χώρας μας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε λόγω των επεκτατικών φασιστικών σχεδίων Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 70.000.000 ανθρώπους. Ενός πολέμου που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί ποτέ η ανθρωπότητα και που τις συνέπειές του δυστυχώς, βιώνουν μέχρι και σήμερα.

Η ανεξαρτησία των λαών, η εδαφική ακεραιότητα των κρατών, η ατομική και εθνική ελευθερία ποδοπατήθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι γνώρισαν τη φρίκη του πολέμου, το θάνατο στις μάχες ή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ΝΑΖΙ όπου οδηγήθηκαν, επειδή είχαν την «ατυχία» να γεννηθούν Εβραίοι.

Ο περήφανος λαός μας δε φοβήθηκε την αριθμητική δύναμη του εχθρού και τη συντριπτική υπεροπλία του. Οι ιταλικός στρατός πανικοβάλλεται μπροστά στη σθεναρή αντίσταση των φαντάρων μας και οπισθοχωρεί Οεξευτελισμός του Μουσολίνι στα μάτια του συνεταίρου του Χίτλερ είναι χωρίς προηγούμενο. Οι νίκες έρχονται η μια μετά την άλλη για να ξενίσουν και τον πιο αισιόδοξο παρατηρητή.                                                                                                 Αξίζει να τονίσουμε πως ο ελληνικός λαός δεν πολέμησε από αγάπη προς τον πόλεμο, αλλά από αφοσίωση και λατρεία για την ελευθερία. Και όταν μετά την ήττα και τη συντριβή των Ιταλών του Μουσολίνι οι μεραρχίες του

Χίτλερ κατέκλυσαν την Ελλάδα και η σημαία της ναζιστικής Γερμανίας βεβήλωσε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, η ελληνική ψυχή παρέμεινε ελεύθερη, αδούλωτη.      Κι η πρώτη πράξη αντίστασης δεν άργησε να έρθει, με δύο νέα τότε παλικάρια τον Απόστολο Σάντα και τον Μανόλη Γλέζο να κατεβάζουν τη νύχτα από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό. 'Ηταν το πρώτο μήνυμα πως αυτός ο λαός δε Θα πάψει να αντιστέκεται και να αγωνίζεται για τη λευτεριά του. Και πράγματι ο αγώνας εναντίον του κατακτητή δε σταμάτησε. Οι διωγμοί, τα βασανιστήρια, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Οι εκτελέσεις, η πείνα, αντί να κάμψουν τη θέληση και την αντοχή του Ελληνικού λαού αντίθετα θέριεψαν στην ψυχή του το πάθος για ελευθερία και ανανέωσαν τις δυνάμεις του να συνεχίσει τον αγώνα. Οργάνωσε στις πόλεις και στα χωριά το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης. Βγήκε στα βουνά, σχημάτισε αντάρτικες οργανώσεις και πολέμησε τους κατακτητές με κάθε μέσο, σώζοντας παράλληλα πολλούς ανθρώπους από την πείνα που θέριζε την εποχή της κατοχής και βάζοντας ένα λιθαράκι στην υπόθεση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των λαών της Ευρώπης.

Η αυριανή μέρα είναι μέρα μνήμης για όλους τους αγωνιστές που πολέμησαν τον κατακτητή στα βουνά της Πίνδου. Είναι μέρα μνήμης για τους αγωνιστές της εθνικής μας αντίστασης που τους χρωστάμε τόσα πολλά. Είναι μέρα μνήμης για όλα τα θύματα του Παγκοσμίου πολέμου, για όλους όσους πολέμησαν, αντιστάθηκαν, βασανίστηκαν, θυσιάστηκαν σε αυτό τον αιματηρό πόλεμο. Είναι μέρα μνήμης γιο κάθε σταγόνα αίματος που έπεσε σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας σε αυτό τον παρανοϊκό πόλεμο.

Η 28η Οκτωβρίου λοιπόν είναι μέρα ιστορικής μνήμης αλλά ταυτόχρονα μας θυμίζει ότι η λευτεριά και η ανεξαρτησία δεν χαρίζονται, δεν είναι δεδομένες, αλλά με αίμα και αγώνες κατακτιούνται. Μας θυμίζει, τέλος, το σύνθημα που παραμένει πάντα επίκαιρο:

                                  ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ
                                       ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ
                                   ΖΗΤΩ η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
                                         ΖΗΤΩ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

 

spring.jpg